Cep Telefonu Operatörleri Covid-19 Etkisi Altında…

Küresel seviyede denetim ve danışmanlık firması olan Ernst & Young (EY), telekomünikasyon sektörü büyüme ölçümlerini teknolojik değişim, insan kaynakları ve siber güvenlik benzeri farklı bakımlardan incelediği “Telekomünikasyon Operatörlerinin Maruz Kalabileceği En Büyük 10 Risk – 2020” rapor neticelerini açıkladı. Küresel pazarın liderlerinden olan telekomünikasyon firmalarının üst düzey yönetimleriyle kurulan diyalog ve tüketici anketleriyle meydana getirilen rapor, sektörün büyüme gösterebilmesi için önümüzdeki 12 aylık süreçte yönetmesi gerekli olan risklere odaklanmış bulunuyor.

Rapor detayında telekomünikasyon firmalarının Covid-19 salgını sürecinde ağ kullanım talebindeki artışla birlikte yaşanmakta olan zorlukların üstesinden gelmede önemli ölçüde başarılı olunduğu üstünde durulmakta. Fakat altyapısal dayanıklılığının korunabilmesi ve erişimin genişletilmesi kapsamında yapılan baskı da sektörün karşı karşıya olduğu temel sıkıntılarda olmaktadır. Raporda; salgın döneminin başındaki ilk sokağa çıkma yasaklarıyla beraber global telekomünikasyon trafiğinde artış görüldü ve firmalar da bu talebi karşılama konusunda gerekli adımları atmak için çabaladılar.

Dijitalleşme girişiminin devam ettirilmesi önündeki engeller arasında, telekomünikasyon sektörü risk gündemi ikinci sırasında yer almakta. Telekomünikasyon firmalarının salgının etkisiyle otomasyon ve dijital dönüşüm programlarının hızlarını tekrar gözden geçiriyor ve adaptasyonunu sağlıyor. Fakat, data analizi ve yapay zekâ alanlarında yetenek açığı halen sürüyor. Raporda ek olarak, global ticarette yaşanan olumsuz hadiselerin ağ ekipmanlarının temin edilmiş olduğu tedarik zincirlerinde de aksamalara sebep olduğu, bu sebeple 5G’ye geçiş hazırlıklarının gecikebileceğine yönelik sektörde genel tedirginlik yarattığı ifade edilmekte. Kişisel bilgilerin korunması kapsamımda değişmekte olan düzenlemeler de telekomünikasyon şirketleri açısından öne çıkan riskler arasında yer almakta.

EY Türkiye Risk Danışmanlığı Hizmetleri ve Teknoloji’nin Konu Hakkındaki Görüşleri

Salgın sürecinde uzaktan çalışma modeli, evden eğitim ve eğlence alanında oluşan ağ kullanım yükselişi neticesinde telekomünikasyon firmalarının başarılı bir performans ortaya koyduklarını gözlemlenmiş. Önümüzdeki süreçte sektörde gelirlerin değişik ürün kategorilerinde düşüş göstermesi yüksek ihtimaller arasında sayılıyor. Telekomünikasyon şirketlerinin bu koşullarda becerilerini geliştirmeye odaklanmaları gereği ve özellikle yeni normalde büyüme kaydedebilmek için müşteri memnuniyetini sağlamalarının önem taşıdığı düşünülüyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.